Koogid, Tort, Vegan

Kihiline vegan vaarika-jogurtitort

Mõnusalt kerge, veidi suvine, maitselt lihtne, meenutab lapsepõlve. Sobib aastapäeva tähistamiseks.
Jah, tegemist on taas vegan koogiga, sest maiustamiseks pole tingimata vaja just lehmapiima või mune. Kutsun Sind avastama uusi retsepte ja julgustan vahelduseks pakkuda kallimatele midagi täiesti taimset. Usu mind, keegi ei tee vahet.

Kasuta kindlasti tordivormi äärtega, sest kreem on alguses suhteliselt vedel ja vajab tahenemist vormis külmkapis.

 

KOOSTISOSAD:

Vormi läbimõõt 16 cm (6-le).

Mandlipuru

  • Mandlijahu 200 g
  • Röstitud mandel 100 g
  • Digestive küpsis 150 g
  • Kookosõli 70 g

Kreem

  • Taimne maitsestamata jogurt 300 g
  • Kaerakreem vahustamiseks (ehk vegan vahukoor) 150 g
  • Külmutatud vaarikad kaerakreemile 100 g
  • Külmutatud vaarikad tordi sisse 60 g
  • Agaavisiirup 50 g
  • Vanillisuhkur 5 g
  • Agar-agar 3 g*

Kaunistamiseks sobib tuhksuhkur, värsked või külmkuivatatud vaarikad.

Jogurti soovitus – Alpro Greekstyle Plain, kaerakreem vahustamiseks – Tere Deary.

*Agar-agar on taimne alternatiiv želatiinile, mis on valmistatud vetikatest. Aktiveerimiseks vajab kuumutamist. Kasutatakse vegan kondiitritoodete ja sefiiri valmistamisel. On leitav ka toidupoest. Kindlasti vaadata koostist, peab olema 100% agar-agar.

 

VALMISTAMINE:

  1. Kaalu vaarikad kaerakreemiga potti ja aja keskmisel tulel keema. Võta pliidilt ja lase kaane all 20 minutit maitsestuda.
  2. Mandlipuru – purusta küpsis ja röstitud mandlid. Suuremad mandli tükid võivad jääda, lisavad tekstuuri. Sulata kookosõli. Sega kausis kõik mandlipuru komponendid. Mass peab kleepuv olema.
  3. Valmista kreem – sega kokku jogurt, agaavisiirup ja vanillisuhkur, lisa pool vaarikakoorest. Ülejäänud koorele lisa agar-agar, sega läbi ja aja keema. Kuumuta ~1 minut, pidevalt segades. Lase jahtuda 2-3 minutit, seejärel vala jogurtikreemile ja sega hoolikalt läbi. Jäta veel 5 minutiks seisma.
  4. Kokkupanek – jaga kreem kolmeks, mandlipuru neljaks. Esialgu tee põhi valmis – 1/4 purust vormi põhja ja suru sõrmede/lusikga. Peale läheb 1/3 kreemi, seejärel puru ja jälle kreem. Siia lisa 60 g vaarikaid ja jätka kokkupanekut. Viimase kihina jääb mandlipuru. Jäta tort tahenema vähemalt 6 tunniks külmkappi.

Raputa peale tuhksuhkur ja kaunista värskete või külmkuivatatud marjadega.

 

Head isu!