Õppekava nimetus

Biskviittort suhkrumassist kujuga – täidis, kokkupanek, silumine, voolimine

 

Õppekavarühm

Toiduainete töötlemine

 

Õppekava koostamise alus

Õppekava koostamisel lähtuti Kondiitri 4. taseme kutsestandardi kompetentsidest B 3.1. (punktid 3, 4 osaliselt) ja B 3.2.

 

Õppekeel, õppevorm ja kogumaht ja kestvus

Õppekeel: eesti

Õppevorm: statsionaarne õpe

Õppe kogumaht: 10 akadeemilist tundi (sh auditoorne töö 1.5 akadeemiline tund, praktika koolikeskkonnas 8.5 akadeemilist tundi. Õppetöös ei ole iseseisvat tööd)

 

Sihtgrupp ja õpingute alustamise tingimused

Sihtgrupp – biskviittortide tegemist õppida soovivad isikud. Koolitus sobib lapsehoolduspuhkusel olevale emale, koduküpsetajale, kondiitrile, kohviku omanikule, uut hobi otsivale inimesele.

Õpingute alustamise tingimused puuduvad.

 

Õppekeskond, õppevahendid

Õpe toimub kaasaegses õpperuumis, kus on tagatud kõik tööks vajalikud vahendid, materjalid, tooraine ja tehnika. Koolitust viiakse läbi, kui osalejaid on vähemalt 3 ning maksimaalne osalejate arv on 8.

 

Eesmärk

Koolituse tulemusena oskab õppija valmistada biskviittordi sisu, korrektselt ja kaasaegselt torti kokku panna, siluda kreemiga ja kaunistada isevoolitud suhkrumassist kujuga.

 

Õpiväljundid

Koolituse lõpuks õppija:

  • Oskab valida sobivat toorainet biskviittordi valmistamiseks ning hinnata tooraine tööomadusi;
  • Valmistab tehnoloogilise juhendi järgi biskviittordi sisu (sh kreemid, täidis, biskviit), kasutades õigeid töövõtteid ja -vahendeid;
  • Voolib suhkrumassist (modelleerimismassist) kuju ja oskab seda turvaliselt tordile kinnitada;
  • Viimistleb (silub) ja kaunistab õigesti kokkupandud biskviittordi kaasaegsete töövõtetega, lähtudes tehnoloogilisest juhendist

 

Õppe sisu

Õppe ülesehitus ja maht Õppe sisu ja õppematerjalid Õppemeetodid
Auditoorne töö

 

1 tund

Sobiva tooraine kasutamine, leidmine, asendamine, säilitamine (sh valmistoodang).

Põhiliste töövahendite ja -tehnika kirjeldus.

Biskviittordi valmistamise kirjeldus (biskviidi küpsetamine, kreemide valmistamine, täidise keetmine, tordi ülesehitus).

Biskviittordi pakkimise ja transporteerimise kirjeldus.

Loeng
Praktika koolituskeskkonnas

 

5.5 tundi

 

Biskviidi küpsetamine, moosi, juustukoogi ja kreemi valmistamine, tordi kokkupanek.

 

Kirjaliku materjali alusel.

Praktiline tegevus koolitaja juhendamisel
Auditoorne töö

 

0.5 tundi

Suhkrumassist kuju voolimise kirjeldus.

Tordi kreemiga katmise ja silumise kirjeldus.

Loeng
Praktika koolituskekonas

 

3 tundi

 

 

Suhkrumassist kuju voolimine.

Kattekreemi valmistamine.

Kattekreemiga tordi katmine ja silumine.

Tordi kaunistamine suhkrumassist kujuga, pakkimine.

 

Kirjaliku materjali alusel.

Praktiline tegevus koolitaja juhendamisel

 

Koolitusel valmib:

  • biskviit;
  • kreem tordi sisse;
  • juustukook (täidis);
  • marjatäidis;
  • valge šokolaadi ganache;
  • suhkrumassist (modelleerimismassist) kuju

 

Koolitaja annab koolituse käigus nõuandeid vigade ennetamiseks, kuidas ja millega saab toorainet ja töövahendeid võimalusel/vajadusel asendada. Lisaks õppematerjalides kirjeldatud lõppviimistluse tehnikatele ja kaunistamisele, arutletakse ka muid kaasaegseid kaunistamise ideid ja tehnikaid.

 

Õppematerjalide loend

Igale osalejale väljastatakse õppematerjalid kohapeal.

 

Lõpetamise tingimused ja väljastatavad dokumendid

Lõpetamise eelduseks on osalemine õppetöös 100%. Lisaks positiivne praktilise töö tulemus, s.t. vastavus hindamiskriteeriumitele, vähemalt 90 % ulatuses. Koolituse jooksul hinnatakse tööprotsessi teostamist visuaalselt – õigete töövahendite ja -võtete kasutamist, saadud teadmiste rakendamist töös.

 

Hindamismeetod Hindamiskriteeriumid
Õppija valmistab praktilise töö käigus biskviittordi ja suhkrumassist kuju, tuginedes auditoorse töö ajal saadud teadmistele.

 

Biskviittort suhkrumassist kujuga on valmistatud korrektselt, kasutatud õiged töövõtted ja -vahendid.

 

 

Õpiväljundid omandanud ning hindamise läbinud õppijale väljastatakse tunnistus. Hindamisel mitteosalenud või hindamist mitteläbinud õppijale väljastatakse tõend koolitusel osalemise ja läbitud teemade kohta.

 

Tunnistuse/tõendi peale märgitakse:

1) õpilase nimi ja isikukood

2) täiendkoolitusasutuse nimi (Tordilabor OÜ) ja registrinumber

3) õppekava registreeringu number Eesti Hariduse Infosüsteemis

4) õppekava nimetus

5) koolituse toimumise aeg ja maht

6) tunnistuse väljaandmise koht ja kuupäev

7) tunnistuse number

8) koolitaja nimi allkirjaga

 

Koolitaja

Tordilabori koolitaja on Angelina Sorgina – tegutsev kondiitrikunstnik, küpsetamise kogemus üle 10 aasta, sellest 4 aastat professionaalne kondiiter (oskused vastavad kutsestandardi Vanemkondiiter, tase 5 kompetentsidele), töökogemusega kondiitritooteid valmistatavates ettevõtetes. On koolitanud välja uusi töötajaid ja olnud praktikajuhendajaks. Omab Tallinna Teeninduskooli Pagar-kondiiter algõppe koolituse tunnistust. Täiendab pidevalt oma teadmisi välismaa veebipõhistes kondiitrikoolides

 

Lisainfo saamiseks või küsimuste korral kirjuta angelina@tordilabor.ee.