Õppekava nimetus
Biskviittort suhkrumassist kujuga – täidis, kokkupanek, silumine, voolimine
Õppekavarühm
Toiduainete töötlemine
Õppekava koostamise alus
Õppekava koostamisel lähtuti Kondiitri 4. taseme kutsestandardi kompetentsidest B 3.1. (punktid 3, 4 osaliselt) ja B 3.2.
Õppekeel, õppevorm ja kogumaht ja kestvus
Õppekeel: eesti
Õppevorm: statsionaarne õpe
Õppe kogumaht: 10 akadeemilist tundi (sh auditoorne töö 1.5 akadeemiline tund, praktika koolikeskkonnas 8.5 akadeemilist tundi. Õppetöös ei ole iseseisvat tööd)
Sihtgrupp ja õpingute alustamise tingimused
Sihtgrupp – biskviittortide tegemist õppida soovivad isikud. Koolitus sobib lapsehoolduspuhkusel olevale emale, koduküpsetajale, kondiitrile, kohviku omanikule, uut hobi otsivale inimesele.
Õpingute alustamise tingimused puuduvad.
Õppekeskond, õppevahendid
Õpe toimub kaasaegses õpperuumis, kus on tagatud kõik tööks vajalikud vahendid, materjalid, tooraine ja tehnika. Koolitust viiakse läbi, kui osalejaid on vähemalt 3 ning maksimaalne osalejate arv on 8.
Eesmärk
Koolituse tulemusena oskab õppija valmistada biskviittordi sisu, korrektselt ja kaasaegselt torti kokku panna, siluda kreemiga ja kaunistada isevoolitud suhkrumassist kujuga.
Õpiväljundid
Koolituse lõpuks õppija:
- Oskab valida sobivat toorainet biskviittordi valmistamiseks ning hinnata tooraine tööomadusi;
- Valmistab tehnoloogilise juhendi järgi biskviittordi sisu (sh kreemid, täidis, biskviit), kasutades õigeid töövõtteid ja -vahendeid;
- Voolib suhkrumassist (modelleerimismassist) kuju ja oskab seda turvaliselt tordile kinnitada;
- Viimistleb (silub) ja kaunistab õigesti kokkupandud biskviittordi kaasaegsete töövõtetega, lähtudes tehnoloogilisest juhendist
Õppe sisu
Õppe ülesehitus ja maht | Õppe sisu ja õppematerjalid | Õppemeetodid |
Auditoorne töö
1 tund |
Sobiva tooraine kasutamine, leidmine, asendamine, säilitamine (sh valmistoodang).
Põhiliste töövahendite ja -tehnika kirjeldus. Biskviittordi valmistamise kirjeldus (biskviidi küpsetamine, kreemide valmistamine, täidise keetmine, tordi ülesehitus). Biskviittordi pakkimise ja transporteerimise kirjeldus. |
Loeng |
Praktika koolituskeskkonnas
5.5 tundi
|
Biskviidi küpsetamine, moosi, juustukoogi ja kreemi valmistamine, tordi kokkupanek.
Kirjaliku materjali alusel. |
Praktiline tegevus koolitaja juhendamisel |
Auditoorne töö
0.5 tundi |
Suhkrumassist kuju voolimise kirjeldus.
Tordi kreemiga katmise ja silumise kirjeldus. |
Loeng |
Praktika koolituskekonas
3 tundi
|
Suhkrumassist kuju voolimine.
Kattekreemi valmistamine. Kattekreemiga tordi katmine ja silumine. Tordi kaunistamine suhkrumassist kujuga, pakkimine.
Kirjaliku materjali alusel. |
Praktiline tegevus koolitaja juhendamisel |
Koolitusel valmib:
- biskviit;
- kreem tordi sisse;
- juustukook (täidis);
- marjatäidis;
- valge šokolaadi ganache;
- suhkrumassist (modelleerimismassist) kuju
Koolitaja annab koolituse käigus nõuandeid vigade ennetamiseks, kuidas ja millega saab toorainet ja töövahendeid võimalusel/vajadusel asendada. Lisaks õppematerjalides kirjeldatud lõppviimistluse tehnikatele ja kaunistamisele, arutletakse ka muid kaasaegseid kaunistamise ideid ja tehnikaid.
Õppematerjalide loend
Igale osalejale väljastatakse õppematerjalid kohapeal.
Lõpetamise tingimused ja väljastatavad dokumendid
Lõpetamise eelduseks on osalemine õppetöös 100%. Lisaks positiivne praktilise töö tulemus, s.t. vastavus hindamiskriteeriumitele, vähemalt 90 % ulatuses. Koolituse jooksul hinnatakse tööprotsessi teostamist visuaalselt – õigete töövahendite ja -võtete kasutamist, saadud teadmiste rakendamist töös.
Hindamismeetod | Hindamiskriteeriumid |
Õppija valmistab praktilise töö käigus biskviittordi ja suhkrumassist kuju, tuginedes auditoorse töö ajal saadud teadmistele.
|
Biskviittort suhkrumassist kujuga on valmistatud korrektselt, kasutatud õiged töövõtted ja -vahendid.
|
Õpiväljundid omandanud ning hindamise läbinud õppijale väljastatakse tunnistus. Hindamisel mitteosalenud või hindamist mitteläbinud õppijale väljastatakse tõend koolitusel osalemise ja läbitud teemade kohta.
Tunnistuse/tõendi peale märgitakse:
1) õpilase nimi ja isikukood
2) täiendkoolitusasutuse nimi (Tordilabor OÜ) ja registrinumber
3) õppekava registreeringu number Eesti Hariduse Infosüsteemis
4) õppekava nimetus
5) koolituse toimumise aeg ja maht
6) tunnistuse väljaandmise koht ja kuupäev
7) tunnistuse number
8) koolitaja nimi allkirjaga
Koolitaja
Tordilabori koolitaja on Angelina Sorgina – tegutsev kondiitrikunstnik, küpsetamise kogemus üle 10 aasta, sellest 4 aastat professionaalne kondiiter (oskused vastavad kutsestandardi Vanemkondiiter, tase 5 kompetentsidele), töökogemusega kondiitritooteid valmistatavates ettevõtetes. On koolitanud välja uusi töötajaid ja olnud praktikajuhendajaks. Omab Tallinna Teeninduskooli Pagar-kondiiter algõppe koolituse tunnistust. Täiendab pidevalt oma teadmisi välismaa veebipõhistes kondiitrikoolides
Lisainfo saamiseks või küsimuste korral kirjuta angelina@tordilabor.ee.