Õppekava nimetus

Ideaalne biskviittort – kokkupanek, viimistlus ja kaunistamine

 

Õppekavarühm

Toiduainete töötlemine

 

Õppekava koostamise alus

Õppekava koostamisel lähtuti Kondiitri 4. taseme kutsestandardi kompetentsidest B 3.1. (punktid 3, 4 osaliselt) ja B 3.2.

 

Õppekeel, õppevorm ja kogumaht ja kestvus

Koolitus toimub eesti keeles.

Õppevorm: veebipõhine koolitus. Iseseisev juhendatud (tagasisidega) õpe.

 

Koolituse kestus: 7 nädalat

Kõik koolituse materjalid ei avane koheselt. Iga kolmapäev saab õppija e-postile kirja ligipääsuga uue tunni eelsalvestatud õppevideotele (vaatamine) ja sellega kaasnevale materjalile (alla laaditavad). Nii on iga tordi peale keskmiselt 7 päeva.

Keskmiselt kulub õppimisele nädalas 4.5 akadeemilist tundi (sh iseseisev teooria lugemine, vajaliku tooraine ostmine, õppevideo esmane vaatamine ja iseseisva juhendatud praktilise töö tegemine).

Õppija on koolitajaga pidevas kontaktis e-posti või valitud sotsiaalmeedia kanali teel. Koolitaja on õppijale kättesaadav K-P 09:30-19:30. Koolitaja annab kokkuvõtliku põhjaliku tagasiside tehtud tööle, vigade esinemisel annab nõuandeid, kuidas vältida/parandada.

Õppimise ajal kasutatavad keskonnad: Vimeo, Google Drive, WeTransef, Facebook

Järelvaatamise võimalus (ilma tagasisideta): 3 nädalat.

 

Õppe kogumaht: 34 akadeemilist tundi (iseseisev juhendatud õpe).

Piltlikult on õppemaht jaotatud:

  • iseseisev töö 14 akadeemilist tundi, neist 5 akadeemilist tundi teoreetilise osa lugemiseks ja õppevideote esmaseks vaatamiseks, ning 9 akadeemist tundi tooraine/töövahendite leidmiseks/soetamiseks;
  • iseseisev juhendatud praktika õpilase köögis 20 akadeemilist tundi (tortide valmistamine eelsalvestatud õppevideote juhendamisel ja koolitaja juhendamisel reaalajas).

 

Sihtgrupp ja õpingute alustamise tingimused

Sihtgrupp – biskviittortide tegemist õppida soovivad isikud. Koolitus sobib lapsehoolduspuhkusel olevale emale, koduküpsetajale, kondiitrile, kohviku omanikule, uut hobi otsivale inimesele.

Õpingute alustamise tingimused – minimaalne e-posti ja interneti kasutamise oskus.

 

Õppekeskond, õppevahendid

Koolitus toimub veebipõhiselt. Koolitusel osalemine eeldab isikliku arvuti või telefoni kasutamise võimalust ja ligipääsu internetile. Õppija läbib koolitust enda koduköögis (või muus köögis) eelsalvestatud videotundide juhendamisel ning koolitaja on tagasiside jaoks reaalajas veebis olemas.

Õpilane peab koolituse alguseks soetama vajalikud õppevahendid koolituse edukaks läbimiseks. Kõige olulisemad on:

  • käsi- või planetaarne mikser;
  • blender/saumikser;
  • keerlev tordialus;
  • palettnuga (kaabits);
  • koogivormid 2 tk (läbimõõduga 18 cm)

Teiste töövahendite ja seadmete listi saab õpilane e-posti teel enne koolituse algust. Suurem osa õppevahenditest on igas köögis olemas.

 

Eesmärk

Koolituse tulemusena oskab õppija korrektselt ja kaasaegselt torti kokku panna, viimistleda ja kaunistada kaasaegsel moel enda köögis. Retseptide täpne järgimine tagab hea ja tasakaalustatud maitse.

 

Õpiväljundid

Koolituse lõpuks õppija:

  • Valmistab tehnoloogilise juhendi järgi kvaliteetseid ja korrektseid biskviittorte erinevate kreemide ja täidistega, kasutades õigeid töövõtteid ja -vahendeid
  • Viimistleb ja kaunistab õigesti kokkupandud biskviittorte kaasaegsete töövõtetega, lähtudes tehnoloogilisest juhendist
  • Korraldab enda tööd köögis arukalt, töötab iseseisvalt ja tulemuslikult
  • Oskab analüüsida enda tehtud töö korrektsust ja vajadusel paradada

 

Õppe sisu

Õppekava on üles ehitatud nii, et 7 tordi peal harjutab õppija maksimaalselt erinevaid kokkupaneku, lõppviimistluse ja kaunistamise töövõtteid ja -tehnikaid. Iga tund on uus tort (praktiline töö), mille valmistamiseks saab õppija ligipääsu õppevideotele, põhjaliku kirjaliku tunnikonspekti ja lühikese retsepti (kirjalikud materjalid on alla laaditavad).

Koolituse ajal küpsetab õppija 7 erinevat biskviiti, valmistab 8 kreemi, 2 täidist, 3 kattekreemi ja kaunistab torti 7 erineval moel.

Koolitus algab teoreetilise osaga, mida õpilane loeb iseseisvalt. See on alus edasiseks iseseisvaks juhendatud praktiliseks õppeks koduköögis.

 

Õppe ülesehitus ja maht Õppe sisu ja õppematerjalid Õppemeetodid
Iseseisev töö

 

5 tundi

Toiduhügieen koduköögis, tooraine, töövahendid, tehnika, tehnoloogia

 

Kirjalik materjal

 

Enesekontroll loetud materjali põhjal
Iseseisev töö

 

9 tundi (sh 2 tundi enne praktilise töö algust ja 1 tund iga praktilise tööga)

 

Tooraine ja töövahendite leidmine ja ostmine

 

Kirjaliku materjali alusel

 

Ostude tegemine
Praktika õpilase köögis (Iseseisev juhendatud)

 

20 tundi

Tortide valmistamine (kokku 7), sh kaunistused

 

Õppevideod ja kirjalik materjal

 

Praktilised harjutused koolitaja juhendamisel

 

Teooria

  • Toiduhügieeni nõanded koduköögis
  • Tooraine, töövahendid ja tehnika
  • Tehnoloogia (töövõtted, reeglid, võimaliku vead ja nende ennetamine)

Tund 1. Red Velvet

  • Keeksibiskviit (võibiskviit). Kreem Mascarpone baasil.
  • Tordi kokkupanek ja viimistlus. Kaunistus – marjapärg

Tund 2. Kookosello

  • Keeva vee biskviit. Töö šokolaadiga kreemi sees (šokolaadi sulatamine).
  • Tordi kokkupanek ja viimistlus. Käsitöökommid

Tund 3. Latte metspähklisiirupiga

  • Pähkli-võibiskviit. Töö želatiiniga ja toorjuustukreem.
  • Tordi kokkupanek ja viimistlus “Ombre” tehnikas. Töö pritskoti ja tüllega (kreemitupsude pritsimine)

Tund 4. Banaani-karamellitort

  • Šokolaadibiskviit. Karamelli keetmine (asendus poe kondenspiima karamelliga soovi korral)
  • Tordi kokkupanek ja viimistlus. Kaunistamine niriseva glasuuri ja pritsitud kreemiga.

Tund 5. Meekook

  • Meekoogitaigen
  • Töö hapukoorekreemiga. Karamelli keetmine (asendus poe omaga)
  • Tordi kokkupanek ja viimistlus.
  • Šokolaadi sulatamine ja tempereerimine. Kaunistuste valmistamine

Tund 6. Topelt šokolaaditort

  • Keeva vee šokolaadibiskviit
  • Valge ja piimašokolaadikreemid, ganache.
  • Tordi kokkupanek ja viimistlus. Kaunistamine glasuuri ja kreemiga

Tund 7. Maasika-rabarberitort “Suvi kestab veel”

  • Klassikalise biskviidi küpsetamine.
  • Marjatäidise valmistamine, Kreem jogurti baasil
  • Tordi kokkupanek ja viimistlus. Kaunistamine värskete marjadega.

Koolitaja annab koolituse käigus nõuandeid vigade ennetamiseks, kuidas ja millega saab toorainet ja töövahendeid võimalusel/vajadusel asendada. Lisaks õppematerjalides kirjeldatud lõppviimistluse tehnikatele ja kaunistamisele, arutletakse ka muid kaasaegseid kaunistamise ideid ja tehnikaid.

 

Tagasiside ja praktilise töö (kodutöö) kontrollimine

Õppija on koolitajaga pidevas kontaktis (pakett “Angelinaga”) e-posti või valitud sotsiaalmeediakanali teel. Koolitaja on õppijale kättesaadav K-P 09:30-19:30. Kodutööd kontrollitakse üldjuhul päeva jooksul.

Igas tunnis annab koolitaja kokkuvõtliku põhjaliku tagasiside ja hinnangu õppija igale tööetapile – biskviit, kreem, täidis, kokkupanek, kattekreem ja viimistlus, kaunistamine, valmis tort. Arutab koos õppijaga valminud biskviidi küpsust, poorsust, struktuuri; kreemide struktuuri; valmis tordi maitset. Koolituse käigus õpib õppija hindama ja analüüsima enda tehtud tööd ja vajadusel parandama seda.

Praktilise töö kontrollimiseks saadab õpilane fotod (vajadusel video) tordi valmistamise etappidest ja valmis tordist. Fotod peavad olema hea kvaliteedi (telefoniga tehtud pildid sobivad) ja piisava valgusega, et nende järgi oleks võimalik hinnata tehtud tööd. Koolitaja võib täpsustamiseks küsida lisa fotosid/pilte, kui olukord seda nõuab.

 

Õppematerjalide loend

Eelsalvestatud videotunnid professionaalse kvaliteedi ja heliga. Ühes õppetunnis on keskmiselt 3 videot, lõikude pikkusega 6-12 minutit. Kirjalikud materjalid:

  • Enne koolituse algust – Töövahendid, tooraine, poodide nimekirjad (5 lk)
  • Teooria ja tehnoloogia (kokku 33 lk)
  • Igale tunnile põhjalik tunnikonspekt (kuni 9 lk) ja lühike retsept (2-4 lk)

 

Lõpetamise tingimused ja väljastatavad dokumendid

Koolituse lõpetamise eelduseks on osalemine õppetöös 100%. Lisaks positiivne praktiliste tööde tulemus, s.t. vastavus hindamiskriteeriumitele, vähemalt 90 % ulatuses (vähemalt 6 torti 7-st).

 

Hindamismeetod Hindamiskriteeriumid
Praktiline töö igas tunnis (kokku 7).

Õpilane saadab fotod (vajadusel video) tordi valmistamise etappidest ja valmis tordist.

Õppija paneb torte kokku korrektselt ja sirgelt, kasutades vastavaid töövõtteid igas tööetapis.

Viimistleb, valmistab käsitöö kaunistusi ja kaunistab torte, kasutades õiget tehnikat ja arvestab tööle kuluvat aega.

 

Kirjalik vestlus Õppija suudab analüüsida tehtud tööd ja oskab parandada esinenud vigu.

 

Koolituse jooksul hinnatakse tööprotsessi teostamist kirja (sh fotod) ja/või video teel – õigete töövahendite ja -võtete kasutamist, saadud teadmiste rakendamist töös.

Õpiväljundid omandanud ning hindamise läbinud õppijale väljastatakse tunnistus. Hindamisel mitteosalenud või hindamist mitteläbinud õppijale väljastatakse tõend koolitusel osalemise ja läbitud teemade kohta.

 

Tunnistuse/tõendi peale märgitakse:

1) õpilase nimi ja isikukood

2) täiendkoolitusasutuse nimi (Tordilabor OÜ) ja registrinumber

3) õppekava registreeringu number Eesti Hariduse Infosüsteemis

4) õppekava nimetus

5) koolituse toimumise aeg ja maht

6) tunnistuse väljaandmise koht ja kuupäev

7) tunnistuse number

8) koolitaja nimi allkirjaga

 

Koolitaja

Tordilabori koolitaja on Angelina Sorgina – tegutsev kondiitrikunstnik, küpsetamise kogemus üle 10 aasta, sellest 4 aastat professionaalne kondiiter (oskused vastavad kutsestandardi Vanemkondiiter, tase 5 kompetentsidele), töökogemusega kondiitritooteid valmistatavates ettevõtetes. On koolitanud välja uusi töötajaid ja olnud praktikajuhendajaks. Omab Tallinna Teeninduskooli Pagar-kondiiter algõppe koolituse tunnistust. Täiendab pidevalt oma teadmisi välismaa veebipõhistes kondiitrikoolides

 

Lisainfo saamiseks või küsimuste korral kirjuta angelina@tordilabor.ee.